Les llavors de cànem, un superaliment

El cànem és el nom comú de la planta Cannabis sativa sativa, una planta herbàcia coneguda desde fa 3.000 anys, extesa per tot el món i amb una gran importància econòmica, industrial i mèdica. Les seves llavors són comestibles i presenten components molt beneficiosos per l’organisme, destacant la presència de greixos poliinsaturats essencials i altres components bioactius, i amb una total absència de cannabinoides i per tant d’efecte estupefaent.

Les llavors de cànem es comercialitzen amb i sense closca i també s’utilizen per a extreure l’oli de cànem i la proteïna en pols.

Se les considera un superaliment pel seu aport nutricional amb un alt contingut en proteïna, el seu bon perfil lipídic i en el cas de les llavors amb closca, el seu alt aport en fibra dietètica.

Són riques en vitamines A, C i E, i minerals com el fòsfor, potassi, magnesi, sofre i calci.

El seu oli compte amb una elevada presència d’àcids grassos poliinsaturats del tipus omega-3 i omega-6 que ademés estan en una relació de 1 a 3. Alguns autors consideren aquestes proporcions òptimes per a la salut i amb beneficis demostrats sobre les malalties cardiovasculars, en la modulació del sistema immunitari i en malalties dermatològiques. No conté colesterol ni greixos de tipus trans.

La proteïna és de molt bona qualitat perquè conté tots els aminoàcids essencials de forma similar a la soja però amb una biodisponibilitat superior. És una bona alternativa com a proteïna vegetal, es digereix molt bé i no conté gluten, de manera que en poden menjar les persones celíaques i amb intolerància al gluten.

Les llavors de cànem es poden consumir senceres i torrades, mòltes, germinades o sense closca afegides a qualsevol amanida, verdura, batut, plat de pasta, arròs, llegum, pans i reposteria.

Al comprar llavors de cànem és important que siguis de cultiu ecològic com les que distribueix Bioener, amb un certificat que no només garanteix que han estat cultivades amb tot el respecte pel medi ambient sinó que ademés és un aval de que no contenen cap tipus de substància amb acció psicoactiva.