5 consells per beure saludablement
Durant les festes nadalenques i els tradicionals àpats d’aquests dies és molt probable que s’augmenti el consum de begudes alcohòliques per acompanyar el clàssic pollastre amb prunes, els turrons o brindar amb amics i família. No es tracta de suprimir les tradicions però sí de saber adaptar-les, més encara en una època en què l’obesitat o el consum excessiu d’alcohol s’estan imposant com a importants problemes de salut.
Cal saber escollir el moment, la freqüència i la quantitat per al seu consum, i tenir present que les begudes alcohòliques no són per fer passar la set sinó una beguda més per gaudir del plaer de beure.
D’entrada, ningú no està obligat a beure vi o altres begudes amb alcohol. Malgrat les tradicions i les propietats antioxidants sobretot del vi negre, l’alcohol és una substància que s’absorbeix molt ràpidament i de seguida arriba a totes les cèl.lules de l’organisme actuant com un tòxic. És per això que els efectes nocius del seu consum poden afectar a tots els òrgans del cos.
D’altra banda, l’alcohol contribueix amb 7 kcal/g a l’aport energètic de la dieta sense aportar cap nutrient, és a dir que augmenta les calories però no alimenta. I la veritat és que en els àpats acompanyats de sobretaula la contribució calòrica de les begudes alcohòliques pot arribar a ser bastant alta.
Cal tenir present també que l’alcohol augmenta l’acidesa d’estómac i juntament amb els àpats abundants afavoreix que aparegui la desagradable sensació de cremor i el sabor agre a la gola.
Així doncs, encara que el vi i el cava siguin tradicionals en les nostres festes cal consumir-los amb moderació, acompanyats de menjar i sense abusar. I si voleu introduir begudes no tan tradicionals per nosaltres, atreviu-vos amb la kombutxa!
5 consells per beure saludablement:
- La millor beguda pel cos és l’aigua i ha d’estar sempre present en la nostra alimentació. Els sucs naturals poden acompanyar un aperitiu i les infusions digestives una sobretaula.
- El consum d’alcohol està totalment desaconsellat en l’etapa de creixement així com a les dones embarassades.
- És millor beure havent menjat abans, els greixos fan més lenta la velocitat d’absorció de l’alcohol.
- L’alcohol d’una beguda amb gas s’absorbeix més ràpid que el d’una beguda de la mateixa graduació sense gas.
- Les dones tenim menys quantitat d’enzims per metabolitzar l’alcohol, és per això que les quantitats màximes de consum recomanat són diferents entre sexes i menors per a les dones.
I no oblidem que l’alcohol és depressor del sistema nerviós i retarda la velocitat dels reflexes, per això… si beus no condueixis!!!
Font: adaptat de www.farmaceuticonline.com