Les propietats saludables del te verd

La infusió de te és una beguda originària de la Xina on s’ha utilitzat tradicionalment com a herba medicinal desde fa més de 5.000 anys. Actualment és la beguda més consumida al món després de l’aigua.

El te s’obté de les fulles, gemes i brots de la planta Camellia sinensis. Depenent del tipus de manipulació que rep després de la recolecció s’obtenen tres tipus de te, diferents en sabor, color i composició.

En el cas del te verd, les fulles són estabilitzades mitjançant vapor d’aigua a pressió, enrollades i assecades, evitant l’oxidació i detenint la fermentació. A diferència del te oolong i el te negre que es deixen fermentar.

El te verd es consumeix principalment a la Xina, al Japó i altres països asiàtics, mentre que el te negre és molt popular a Europa i Nord-Amèrica.

Tradicionalment el te s’ha utilitzat per l’esgotament físic i mental, l’astenia, la diarrea i l’obesitat. Actualment es relaciona el consum de te amb la prevenció de malalties cròniques com el càncer, l’obesitat, la diabetis, les malalties cardiovasculars i els trastorns neurodegeneratius, gràcies a l’acció antioxidant dels seus components.

El te és ric en polifenols, d’entre els quals destaca la epigalocatequina-3-galat (EGCG), que és el component que es troba en més quantitat, el que té més potencial antioxidant i al que se li atribueixen la majoria dels efectes beneficiosos del te.

El te verd i l’obesitat

Els estudis publicats mostren com prendre te verd cada dia, ja sigui en forma de infusió o bé en extracte, millora la composició corporal reduint el greix corporal total, el greix abdominal, el perímetre de la cintura i el pes corporal. I no només hi ha estudis sobre la pèrdua de pes sino també en el manteniment del pes perdut.

Cal destacar també que la suplementació amb extracte de te verd disminueix els nivells de colesterol LDL i de triglicèrids a la sang i la progressió de l’aterosclerosis, factors de risc de malaltia cardiovascular molt lligats a l’excés de pes.

La cafeïna

Els tres tipus de te contenen cafeïna, una substància amb efectes positius sobre l’estat d’alerta i la concentració.

El màxim efecte estimulant del te com a infusió s’aconsegueix deixant l’herba en contacte amb l’aigua durant poc temps, ja que la cafeïna es dissol ràpidament en l’aigua calenta. La infusió més prolongada fa que augmenti l’extracció d’altres components com els tanins que s’uneixen a la cafeïna i en dificulten la seva absorció. D’altra banda, els tanins li donen al te un sabor amarg i astringent, si beus molt te, compte amb el restrenyiment!

Cal tenir en compte que la quantitat de polifenols i cafeïna que podem trobar en una tassa d’infusió de te varia en funció de l’estat de la planta en el moment de la recolecció, la quantitat de te utilitzat, la temperatura de l’aigua i com ja hem vist, del temps de infusió. Els extractes de te són molt més concentrats i quan són estandaritzats garanteixen un determinada contingut en principis actius.