Educació nutricional a la menopausa

Durant els mesos d’octubre a desembre de 2013 es va portar a terme un nou Pla d’Educació Nutricional pel Farmacèutic (PLENUFAR), aquesta vegada dirigit a dones en edat climatèrica.

Un total de 2.451 farmacèutics de tot Espanya van informar a unes 125.000 dones amb premenopausa, menopausa i postmenopausa. Es van realitzar enquestes nutricionals i de qualitat de vida per valorar els hàbits alimentaris d’aquestes dones i l’adhesió a la Dieta Mediterrània, i es va analitzar l’impacte del climateri en el seu estat de salut.

Un cop recollides i analitzades totes les dades es poden fer les següents conclusions:

  • L’edat d’aparició de la menopausa ronda els 49 anys.
  • Qüasi la meitat de les dones (48%) presenta excés de pes.
  • Més de la meitat refereix tenir alguna patologia crònica, concretament un 22% hipertensió arterial, un 17% pateix malalties reumàtiques, un 7% diabetis i un 5,5% càncer ginecològic.
  • El 52% pren complements alimentosos, la majoria en forma de calci i/o amb vitamina D, fitoestrògens, pro i prebiòtics. Un 14% pren plantes medicinals i un 7% homeopatia.

En quant a l’adhesió a la Dieta Mediterrània, aproximadament el 70% de les dones enquestades hauria de millorar la seva alimentació, destacar que el 47% té un consum de brioixeria i resposteria industrial superior al recomanat (menys de 2 racions setmanals).

Pel que fa a la qualitat de vida, un important percentatge de dones considera de forma subjectiva tenir una bona qualitat de vida, tot i que manifestin símptomes relacionats amb la menopausa com sofocacions, sequetat de pell, insomni i retenció de líquids.