Mastegar bé i menjar a consciència

Per gaudir d’una bona salut intestinal cal tenir present que la digestió dels aliments comença a la boca i és important mastegar bé per facilitar que es barregin amb la saliva i comencin a actuar els enzims digestius.

Menjar a consciència vol dir parar atenció al què es menja, apreciar el color, la temperatura i la textura, assaborir els aliments, aprendre a menjar a poc a poc i aturar-se quan ja no es té gana. D’aquesta manera evitem menjar més del necessari, ja que quan els aliments arriben a l’estómac i als intestins s’alliberen unes senyals de sacietat que viatgen des del sistema digestiu fins al cervell. Aleshores és quan el cervell envia la informació de que ja estem tips i no cal continuar menjant. Quan mengem de pressa no hi ha temps perquè aquestes senyals actuin i es tendeix a menjar més quantitat del necessari.

Mastegar malament fa que arribin aliments sense digerir als intestins afavorint el desequilibri de la microbiòtica intestinal i perjudicant la mucosa. Provoca digestions lentes, els intestins treballen malament, amb absorció deficient de nutrients i una producció excessiva de gasos.

Un dels motius pels quals es menja de pressa i sense mastegar prou és quan dinem o sopem tot mirant la televisió o llegint. Aleshores es mastega poc, no s’assaboreix el menjar, i s’ignoren les senyals de sacietat que venen del cervell i ens fan parar de menjar.

Tenir una bona salut intestinal és clau perquè l’organisme funcioni bé i repercuteix de forma directe en el nostre estat de salut general.