Dia mundial de l’osteoporosis

20 d’octubre – Dia mundial de l’osteoporosis

L’osteoporosis és una malaltia en que es produeix una pèrdua de la massa òssia, això significa que l’òs es torna més fràgil i és més susceptible a trencar-se davant d’una caiguda.

Pot afectar a qualsevol òs del cos però les fractures més freqüents són les de cadera, canell i els aplastaments vertebrals.

Ser dona és factor de risc per patir osteoporosis, sobretot després de la menopausa, de manera que un 80% de les persones amb osteoporosis són dones. També ho són el sedentarisme, l’edat avançada, una menopausa prematura, dietes desequilibrades pobres en calci i el fet d’estar massa prim.

Un aport adequat de calci és decissiu per tenir una bona massa òssia, cal prendre’n cada dia entre 800 i 1000 mg, i també assegurar uns bons nivells de vitamina D, que afavoreix l’absorció del calci a nivell intestinal i la fixació del calci als òssos.

La llet és la principal font de calci, un got de 200ml en proporciona 250mg. Igualment ho són els iogurts i el formatge, quan més curat més ric en calci. Alguns fruits secs com les ametlles, les llegums, el sèsam i les algues també són una bona font de calci encara que el seu nivell d’absorció sigui menor que els productes làctics.

La vitamina D es sintetitza a la pell per l’acció de les radiacions solars i la trobem en l’ou, el peix blau i en l’oli de fetge de bacallà.