Gaspatxo, la sopa més refrescant i saludable

El gaspatxo és un plat lleuger, hidratant i ple de vitamines i minerals. Ric en substàncies antioxidants que el converteixen en la sopa estrella d’un menú antienvelliment ideal per quan fa calor. De receptes de gaspatxo n’hi ha moltes, però els ingredients més habituals són tomàquet, cogombre, pebrot vermell, all, oli d’oliva i sal.

Conté principalment vitamina C, carotenoides, folats, vitamina E, polifenols, potassi i magnesi en funció dels ingredients que utilitzem. Forma part de receptaris de climes calorosos per les seves propietats hidratants i refrescants i és una molt bona opció per aportar una bona ració d’hortalisses crues al dia.

Investigadors de la Universitat de Barcelona han evaluat l’efecte de prendre gaspatxo en un grup de qüasi bé 4.000 persones dins l’estudi PREDIMED i afirmen que el consum regular de gaspatxo pot disminuir la hipertensió arterial, una malaltia que afecta a un 25% de la població adulta i és el primer factor de risc dels infarts de miocardi i cerebrals.

Segons la coordinadora d’aquest estudi, la Rosa Ma Lamuela, el resultat ha estat sorprenent perquè el gaspatxo porta sal però el contingut en carotenoides, vitamina C i polifenols de la resta d’ingredients contrarresta el del consum de sal.

Ingredients:

1 kg de tomàquets madurs

1 ceba tendra

1 dent d’all

1 tros de pebrot vermell

½  cogombre

2 llesques de pa sense crosta

oli d’oliva verge extra, sal i vinagre

 

Preparació:

Remulleu el pa amb vinagre de vi blanc. Tritureu tots els ingredients amb una batedora elèctrica fins aconseguir una textura ben homogenia. Afegiu dos gots d’aigua freda i corregiu de sal i vinagre. Guardeu-lo a la nevera i serviu-lo amb uns daus de pa torrat.

La recepta del gaspatxo admet moltes variacions. Podeu substituïr el pebrot vermell per pebrot verd i també el podeu fer sense cogombre. La quantitat d’oli, sal i vinagre va al vostre gust.

Bon profit!