El pes de la mare abans de l’embaràs influeix en el fetus

Estudis actuals manifesten que les dones amb sobrepes, és a dir amb un índex de massa corporal o IMC superior a 25, i les dones que tenen un pes baix, un índex de massa corporal o IMC inferior a 18.5, tenen més risc de patir complicacions de salut durant l’embaràs.

Sabem del cert que l’alimentació de la mare gestant és clau pel bon desenvolupament del futur nadó, però a més ara s’ha vist que el pes de la mare abans de l’embaràs és també un factor important a tenir en compte.

El guany de pes durant la gestació i la composició corporal són diferents depenent del pes pre-gestacional. Les dones obeses tenen més risc de patir diabetes gestacional, hipertensió, preeclampsia, part prematur i el nadó té més probabilitats de patir obesitat infantil. Mentre que les dones amb pes insuficient tenen més probabilitat de tenir nadons amb baix pes al néixer.

Les dones amb sobrepes i obesitat solen tenir un consum elevat de calories i una ingesta insuficient de nutrients. Cal que canviin els seus hàbits alimentaris i estil de vida per perdre l’excés de pes abans de l’embaràs. En cap cas durant l’embaràs és un bon moment per intentar aprimar-se, ja que comportaria un risc pel fetus.

I si es tracta de guanyar pes també caldrà seguir una dieta sana i equilibrada que aporti tots els nutrients necessaris augmentant el consum d’aliments calòrics sans com per exemple els fruits secs.

És molt important doncs que la futura mare estigui en una situació de normopes abans de quedar embarassada, amb un índex de massa corporal entre 18,5 i 25.

A la Càtedra Danone de Salut Infantojuvenil celebrada el mes passat a l’Hospital Universitari Sant Joan de Déu s’ha presentat una Guia de dieta sana i equilibrada per a dones gestants o amb desitg de gestació. Es recomanen els aliments rics en greixos omega-3 o suplements de 200mg diaris de DHA (àcid docosahexanoic), aliments rics en ferro o suplements si cal, àcid fòlic abans i després de l’embaràs, una bona ingesta de calci i de vitamines antioxidants.

Calcula el teu índex de massa corporal utilitzant la nostra calculadora a la pàgina de control de pes.

I si estàs planejant el teu embaràs i vols millorar la teva alimentació, truca’ns i en parlem!