Gingebre, l’espècia ideal pel fred

El gingebre és una espècia originaria dels països asiàtics, molt aromàtica, amb un sabor lleugerament picant que recorda entre llimona i pebre. S’utilitza per potenciar el sabor de plats dolços i salats però el més interessant són les seves propietats medicinals.

La part utilitzada com a espècia és l’arrel o rizoma del Zingiber officinale, que es pot trobar fresca, seca, en pols, en conserva o confitada amb sucre.

Segons la Medecina Tradicional Xinesa el gingebre tonifica i escalfa degut a la seva energia expansiva, per aquest motiu és una espècia molt recomanada quan fa fred.

Tan sols hem d’aprendre com afegir-la a la nostra alimentació per aprofitar les seves virtuts.

Propietats del gingebre:

  • Estimula la circulació de la sang, molt bo pels penellons.
  • És sudorífic, una infusió amb gingebre és molt útil per combatre grips i refredats.
  • És antisèptic de les vies respiratòries i expectorant, ajuda a eliminar toxines i mucositats.
  • Té propietats antiinflamatòries, gràcies al gingerol, un dels olis essencials que conté el gengibre.
  • És antioxidant, per neutralitzar els radicals lliures i prevenir l’envelliment.
  • Tonifica la digestió, tot i que no es recomana en cas de gastritis o llaga d’estómac.

 

La recepta: Compota de peres al gingebre

Ingredients:

2 o 3 peres

Un grapat de panses o aranyons

Arrel de gingebre

Preparació:

Poseu en un pot un dit d’aigua, un polsim de sal i les panses, feu-les bullir uns 5-10 minuts.

Afegir-hi les peres pelades i tallades, que bullin fins que quedin toves.

Agafar un tros d’arrel de gingebre i ratllar-ne una mica sobre una gasa, exprimir-ne el suc fent caure unes gotes dins del pot i deixar que bulli un parell de minuts més.

Com totes les espècies s’ha de vigilar amb la dosis, ja que si ens passem resultarà molt picant.

Font: La nueva cocina energética, de Montse Bradford.