És temps de collir olives

I de les olives se’n obté l’oli d’oliva, dit d’una altra manera el suc del fruit de l’olivera, un arbre amb una llarga història als països mediterranis.

L’oli d’oliva és una font de valor nutricional molt important per la nostra salut. Destaca l’aport de greixos monoinsaturats omega-9, greixos essencials linoleic i linolènic, vitamina E i esterols vegetals antioxidants. Aquesta composició li dóna unes propietats inmillorables en la prevenció de les malalties cardiovasculars, ja que redueix els nivells de colesterol i evita la progressió de l’aterosclerosis.

Hi ha 3 tipus d’oli d’oliva:

–       oli d’oliva: mescla d’olis d’oliva refinats i verges, part de les vitamines i substàncies antioxidants es perden en el procés de la refinació

–       oli d’oliva verge: obtingut per procediments mecànics, conserva totes les vitamines i substàncies antioxidants naturals de l’oliva

–       oli d’oliva verge extra: obtingut també només per procediments mecànics i amb les mateixes vitamines i substàncies antioxidants però amb una categoria superior degut a les seves propietats organolèptiques

Per aconseguir un oli extra, les olives han d’estar recol.lectades en el seu punt òptim de maduració, han de ser de bona qualitat, sense defectes ni alteracions, i tot el procés d’elaboració i d’extracció s’ha de dur a terme en les condicions adequades.

Una DOP (Denominació d’Origen Protegida) és un distintiu de qualitat reconegut a nivell comunitari que certifica la procedència d’un producte agroalimentari d’una àrea determinada. A Catalunya hi ha les DOP Oli de l’Empordà, de Les Garrigues, de Siurana, de Terra Alta i del Baix Ebre-Montsià.