4 normes per preparar aliments segurs

Les toxiinfeccions alimentàries són malalties que es produeixen quan una persona consumeix un aliment contaminat per microorganismes. L’agent causal pot ser un bacteri com en la salmonelosis, una toxina produïda per un bacteri com en el botulisme, un virus com per exemple en l’hepatitis A o un paràsit com és el cas de l’anisakiasis.

Actualment el potencial de que apareguin toxiinfeccions alimentàries és més gran que mai, degut al increment en la producció centralitzada d’aliments i que aquests han de fer llargs recorreguts en el seu processament i distribució fins arribar al consumidor.

A més, darrerament s’ha produit un augment en el consum d’aliments crus o poc cuinats i també en el consum d’aliments fora de casa. A totes aquestes causes hi hem d’afegir les altes temperatures de l’estiu que afavoreixen el creixement de microorganismes.

Els aliments més implicats són els ous, el peix i marisc, les carns i les coques i pastissos. Els principals factors contribuents són, en aquest ordre, una refrigeració inadequada, el consum d’aliments crus i la preparació del menjar amb excessiva antelació.

Us adjuntem un díptic amb 4 normes per preparar aliments segurs de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària per extremar les precaucions i evitar, mai més ben dit, un mal de panxa.

Descarregar 4 normes per preparar aliments segurs.