La vitamina D

La vitamina D és un micronutrient que forma part del grup de vitamines liposolubles i comprèn dos compostos: l’ergocalciferol o vitamina D2 , d’origen vegetal, y el colecalciferol o vitamina D3, d’origen animal.

Pot ser produïda de manera endògena en el nostre organisme gràcies a l’acció de la llum solar sobre la pell, o bé procedir de l’alimentació.

La producció endògena vé determinada per factors ambientals i factors individuals. Els factors ambientals fan referència a la quantitat de radiació solar que rebem i inclouen la latitud, l’estació de l’any, l’hora del dia, l’altitud, les condicions meterològiques, la reflexió, etc. I els factors individuals depenen de l’edat, la pigmentació i la queratinització de la pell. Així doncs amb l’edat disminueix la síntesis endògena de vitamina D, i en el cas de les persones amb la pell morena o fosca, la producció de vitamina D també és menor.

Un altre factor a tenir en compte és l’ús de cremes protectores solars, ja que la majoria contenen filtres químics que absorbeixen els raigs UV o filtres físics que n’impedeixen el contacte amb la nostra pell.

Les fonts naturals de vitamina D no són molt abundants, es troba principalment en l’oli de fetge de bacallà i en el peix blau. També en trobem en menys quantitat al rovell d’ou, la mantega, la nata i la llet sencera.

La escassa ingesta d’aliments rics en vit D i el dèficit de insolació efectiva, fan que una gran part de la població presenti nivell baixos d’aquesta vitamina. Els suplements vitamínics o els aliments enriquits són una bona opció. Els preparats en càpsules de vitamina D tenen una bona absorció quan la vitamina està dissolta en un excipient de naturalesa lipídica que permet el millor aprofitament.

La vitamina D és imprescindible per regular l’absorció del calci i el fòsfor, i per assegurar un correcte desenvolupament i creixement d’ossos i dents. Nivells baixos deriven en un major risc d’osteoporosis i de patir fractures. Estudis recents relacionen la vitamina D amb el deteriorament cognitiu, l’esclerosis múltiple, l’artritis reumatoide, la diabetes i certs tipus de càncer (mama, colon i pròstata).