Torrons, neules i polvorons

Els dolços típics d’aquestes festes, molt rics en sucres i greixos, no són dels més saludables i equilibrats per la nostra dieta. El secret, però, està en la quantitat. Si els reservem pels dies assenyalats i en consumim amb moderació, podrem menjar de tot.

Els torrons estan fets bàsicament de mel, sucre, ametlles i altres ingredients com la clara d’ou, avellanes, xocolata, licors, etc.  Neules i polvorons porten farina, mantega o llard de porc. Són aliments molt energètics i amb un elevat contingut de greix. Tot i que, quan parlem del greix que ens aporten els fruits secs ens referim a greix de tipus insaturat, amb propietats cardiosaludables. No és el cas dels polvorons, que al estar fets amb llard o mantega, greixos saturats, són els que hem d’evitar sobretot si tenim el colesterol elevat.

Fixem-nos ara en les calories, cal saber que :

  • 1 tros de turró de 25g = 130 kcal
  • 1 polvoró = 160kcal
  • 2 bombons = 90 kcal

Això significa que 100g d’aquests aliments ens aporten aproximadament unes 500kcal, que és el 25% de l’energia que la majoria de persones necesiten en un dia.

Si no volem que aquest excés de calories es guardi en el nostre cos en forma de greix, ens hem de moure més. Per aquesta raó cal aprofitar totes les ocasions que se’ns presentin per bellugar-nos. Ja sigui anar al gimnàs, caminar més i a pas lleuger, sortir a córrer o amb bicicleta, anar d’excursió o anar a ballar.

I abans de treure la safata de torrons a taula, mengem una mica de pinya, que és molt rica en fibra i enzims digestius com la bromelina i ens ajudarà a fer la digestió.