Nova piràmide de la Dieta Mediterrània

En el passat congrés de Dieta Mediterrània celebrat a Barcelona els dies 24 i 25 de març s’ha presentat una nova proposta de la piràmide dels aliments.

A la base continuem trobant el pa, la pasta i l’arròs, preferentment integrals, mentre que la patata passa al segon nivell.

Les fruites, les verdures i les hortalises ara estàn també a la base, ben variades i de tots els colors, amb un consum recomanat a cada àpat. L’oli d’oliva és el millor tipus d’oli que podem fer servir tant per cuinar com per amanir, i els fruits secs han d’estar més presents en la nostra alimentació diària.

S’aconsella menjar llegums més de 2 vegades a la setmana, peix i ous entre 2 i 4 vegades a la setmana, pollastre entre 1 i 2 vegades a la setmana. La carn de bou i de vedella té un consum recomanat inferior a 2 vegades setmanals, per això se sitúa qüasi bé al vèrtex, on hi trobem la xocolata, els dolços i les begudes refrescants.

Convé reduïr el consum de sal substituint-la per espècies i herbes aromàtiques, all i ceba.

Com a tret característic de la identitat mediterrània no només és important el què mengem sinó quan, com i amb qui compartim els àpats, doncs la sociabilitat forma part de la nostra cultura i la dieta mediterrània més que una dieta és un estil de vida. Per això també promociona consumir aliments locals i de temporada. I per tots aquests motius és considerada per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat.

La vinya forma part del nostre paisatge i el vi es disfruta amb moderació, en companyia i durant els àpats.

Els experts recomanen seguir aquestes pautes alimentàries i practicar exercici físic cada dia per poder gaudir d’una bona salut.