Què s’entén per sobrepes i obesitat

Els aliments que mengem es transformen en energia i aquesta energia serveix per poder respirar, fer la digestió, mantenir la temperatura corporal, bellugar-nos, en definitiva poder viure. Si obtenim dels aliments la mateixa energia que necessitem per viure s’estableix un equilibri. Però si mengem més quantitat d’aliments o bé el què mengem porta moltes calories, i no les gastem, aleshores tenim un excés d’energia que el nostre cos guarda en forma de greix.

Un excés de greix comporta un excés de pes, que a la llarga es converteix en sobrepes o obesitat.

L’índex de massa corporal (IMC), també conegut com a índex de Quetelet en honor al seu descobridor, s’obté al dividir el nostre pes en kilos per l’alçada en metres al quadrat i determina quan una persona té un pes normal, si està entre 18,5 i 25, sobrepes si està entre 25 i 30 i obesitat a partir de 30. Dins del sobrepes i també de la obesitat hi ha diferents graus.

L’obesitat no és només un problema estètic sinó que és una malaltia crònica, que alhora predisposa a patir altres malalties com la diabetes mellitus tipus 2, la hipertensió arterial, dislipèmies, malalties articulars com l’artrosis, problemes digestius com l’hernia de hiatus o problemes respiratoris com l’apnea del son per citar-ne alguns exemples. I no tan sols és important l’excés de greix sinó també on està localitzat aquest greix, ja que la seva distribució corporal exerceix una forta influència en l’aparició d’aquestes malalties.

Per conèixer la distribució corporal es medeix la circunferència de la cintura. Quan aquesta és superior a 102 cm en el homes i superior a 88 cm en les dones es considera un factor de risc de malaltia cardiovascular.

El tractament del sobrepes i l’obesitat es basen en seguir una dieta equilibrada baixa en calories i augmentar la despesa energètica practicant exercici físic.