Dia Nacional de la Nutrició 2010

Amb l’objectiu de promoure una alimentació saludable i ajudar als consumidors a fer una millor seleció dels aliments processats i envasats, la Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietética ha escollit l’etiquetatge nutricional com a tema del Dia Nacional de la Nutrició 2010.

 

Cada vegada trobem més aliments processats i envasats i sovint és difícil pel consumidor escollir el què serà més saludable per la seva alimentació a l’hora de comprar.

L’etiqueta dels aliments informa sobre el valor nutricional i energètic d’un producte alimentari per facilitar aquesta elecció.

Informació obligatòria en l’etiquetatge nutricional:

  • llistat d’ingredients
  • al.lergens coneguts en cas d’haver-n’hi
  • característiques físiques del producte o tractament que ha rebut (congelat, en pols, fumat, etc.)
  • pes net del producte preenvasat
  • forma de conservació
  • data de caducitat o de consum preferent
  • quantitat d’alcohol en begudes alcohòliques

Informació voluntària en l’etiquetatge nutricional:

La indústria alimentària afegeix de forma voluntària informació nutricional per tal que el consumidor conegui què li aporta un determinat producte dins del marc d’una alimentació equilibrada. En l’etiquetatge nutricional s’informa del contingut en energia, carbohidrats, sucre, fibra, proteïnes, greixos totals i saturats i sodi.

L’envàs d’un producte alimentari pot tenir declaracions nutricionals que destaquin les seves propietats beneficioses per la salut, com per exemple: baix en greix, sense gluten, ajuda a mantenir la densitat òssia, etc.

Actualment hi ha diferents models d’etiquetatge però la indústria alimentària i la Fesnad aposten per crear un disseny unificat que sigui fàcil d’entendre pel consumidor.

Els formats que més s’utilitzen a Espanya i Europa són la taula nutricional, la quantitat diària orientativa (CDOs), el codi de colors i el codi de colors en base a les CDOs.

Taula nutricional

Expressa la quantitat d’energia, nutrients i fibra per 100g o 100ml d’aliment o per una ració d’aliment.

CDOs

Expressa la quantitat d’energia, nutrients, sal i fibra que aporta una ració d’aliment i el percentatge que cobreix de la quantitat diària orientativa per un adult.

Codi de colors

Amb el vermell, el groc i el verd s’indica el nivell de consum de nutrients que fem al llarg del dia. En vermell indica que un aliment no és de consum diari, el groc vol dir que si es consumeix en excés perjudica la salut, i el verd indica que es tracta d’un aliment saludable i forma part del consum diari.

Codi de colors en base a les CDOs

Mostra el percentatge de CDO d’energia i determinats nutrients per una ració d’aliment o beguda combinat amb el codi de colors.

A Espanya no s’utilitza gaire el codi de colors i en canvi sí que és fàcil trobar el sistema de CDOs.

Amb aquesta iniciativa la Fesnad promou l’ús del etiquetatge nutricional i facilita informació al consumidor per tal que prengui l’hàbit de llegir i entendre les etiquetes dels aliments abans de comprar un determinat producte.