És temps de peix blau

 

El peix blau és ric en àcids grassos poliinsaturats omega-3, un tipus de greix que té propietats molt beneficioses per l’organisme.

Quan parlem de peix blau ens referim a les sardines, el seitó, el verat, la tonyina, el bonítol i el salmó. El sorell, el llobarro i el besuc es consideren semigrassos i contenen menys quantitat de greix.

Tots ells són recomenats per millorar els símptomes d’algunes malalties i prevenir-ne d’altres, entre les quals destaquen les malalties cardiovasculars.

A partir dels àcids grassos omega-3 el nostre organisme fabrica unes molècules anomenades prostaglandines que tenen propietats antiinflamatòries, acció vasodilatadora, inhibeixen la formació de coàguls, redueixen els nivells de triglicèrids en sang i regulen la pressió arterial. Tot això es tradueix en una reducció del risc d’aterosclerosis, trombosis, arrítmies, hipertensió, infart de miocardi i accidents cerebrovasculars.

Per totes aquestes propietats tan saludables es recomana menjar peix blau com a mínim dos cops a la setmana.

Al ser un peix que ja de per sí porta greix és millor cuinar-lo amb un tipus de cocció lleugera com la planxa, el forn, el microones o a la papillota. Es digereix millor que fregit o amb salsa.

La papillota és una cocció molt sana que cuina els aliments al vapor amb el seu propi suc. I si tot i així us costa de pair proveu d’afegir-hi unes gotes de suc de llimona, veureu com l’àcid de la llimona ajuda a la digestió de les grasses.

Les persones que tenen gota o els nivells d’àcid úric elevats han d’evitar menjar peix blau.

La recepta: Papillota de salmó amb fonoll i pastanaga

 

Ingredients:

4 filets de salmó fresc

2 pastanagues

1 arrel de fonoll fresc

llimona

sal i pebre

oli d’oliva

Preparació:

Renteu el salmó, salpebreu-lo i reserveu-lo.

Renteu i peleu la pastanaga i el fonoll i talleu-los a bastonets prims.

Talleu quatres trossos de paper de forn amb forma rectangular, els ruixeu amb una mica d’oli d’oliva (va molt bé si teniu un setrill amb esprai), col.loqueu els filets de salmó damunt de cada paper i repartiu els bastonets de pastanaga i fonoll per sobre. Emboliqueu-los doblegant les vores del paper de manera que quedi ben tancat, com un paquet.

Poseu-los al forn ben calent o damunt d’una parrilla de 10 a 12 minuts.

El salmó ha de quedar cuit però no eixut i les verdures una mica al dente.